lauantai 17. lokakuuta 2009

Mikä on hallituksen linja EU-huippuvirkakysymyksessä?

Ei voi muuta kuin ihmetellä kokoomuksen ja keskustan ministerien ristiriitaisia lausuntoja suomalaisten sosialidemokraattien EU:n presidenttiehdokkuuksista. Välillä valtioneuvosto tekee töitä kaikkien suomalaisten ehdokkaiden puolesta, välillä taas painostetaan kaikkia keskittymään Olli Rehnin ehdokkuuden taakse. Mikä on hallituksen linja?

Esimerkiksi ulkoministeri Stubb ja pääministeri Vanhanen tuntuvat olevan eri linjoilla, kun puhe kääntyy sosialidemokraattisten ehdokkaiden tukemiseen. Hallituksen sisällä puoluepolitiikka ja kansallisen edun ajaminen näyttävät menevän solmuun. Suhmuroinnilla ei saa vaarantaa suomalaisten mahdollisuuksia EU:n huippuvirkoihin.

Suomen pitää yhtenäisesti seistä ehdokkaittensa takana. Lipposen tai Ahtisaaren ehdokkuus ei sulje pois Olli Rehnin ehdokkuutta.

Suomalaisille sosialidemokraateille tilanne on tietenkin jo tällaisenaan mieltä nostattava. Mikään muu puolue Euroopassa tuskin voi ylpeillä sillä, että kaksi sen edustajaa olisi kansainvälisissä spekulaatioissa nostettu 10 kärkiehdokkaan joukkoon. Yli 500 miljoonan asukkaan unionissa tämä on kova suoritus miltä tahansa puolueelta.

Ei kommentteja: