tiistai 1. syyskuuta 2009

Missä voit saada osinkotulolle ansionmenetyskorvauksen?

Turun kaupunginvaltuusto päätti eilen ansionmenetyskorvauksista. Yrittäjien osalta ansiotuloksi lasketaan tästä eteenpäin verotuksessa vahvistetut ansiotulot sekä sellaiset osinkotulot, jotka on nostettu yhtiöistä, joista ansionmenetyskorvausten hakija omistaa yli 50 prosenttia. Korvauksen yläraja on 50 euroa tunnilta.

Päätös oli talouden ja Turun kaupungin toiminnan kannalta hyvin pieni, mutta periaatteellinen. On vähän vaikea sanoa milloin osinkotulon ansainta alkaa ja milloin se loppuu, ja miten juuri kaupunginvaltuuston kokous on estämässä osinkotulon ansaintaa. Huomattakoon myös, että osinkotulo on yksityisyrittäjälle verotonta aina 90.000 euroon saakka, eikä osinkotulosta makseta kunnallisveroa lainkaan.

Asian periaatteellisuuden vuoksi siitä äänestettiin, mutta hävittiin. Mielenkiintoista, kuinka vihreät löytävät aina tämän tyyppisissä kysymyksissä hyvän yhteyden porvaripuolueiden kanssa,

1 kommentti:

Kari kirjoitti...

Onhan tuo nyt täysin naurettava päätös, mikä tietysti Turun kohdalla ei ole mitenkään poikkeuksellista.

Jos osinkojen huomioinnissa ovat lähtökohtana jo nostetut osingot, niin mitä tekemistä sillä on yrittäjän kokousaikaisen ansionmenetyksen kanssa? Peritäänkö maksetut ansionmenetyskorvaukset takaisin, jos yrityksellä ei olekaan osingonmaksukykyä kokousvuonna?

Tasapuolisuuden vuoksi varmaan eläkeläiselle maksetaan ansionmenetyskorvaukset työvuosien tulotason mukaan.