tiistai 26. toukokuuta 2009

Vaalispekulaatio

HS julkaisi viime viikonloppuna mittauksen, jossa kysyttiin ihmisten äänestysvarmuutta EU-vaaleissa.

Äänestysvarmuus on nyt alempi kuin 2004. Nyt 63 prosenttia sanoo äänestävänsä täysin tai melko varmasti, viime kerralla luku oli 73 prosenttia. Tämä tarkoittaa, että äänestysprosentti laskisi edellisistä EU-vaaleista.

No, kaikkemme tehdään, että ihmiset äänestäisivät. Tätä kirjoitettaessa olen junassa palaamassa Pirkanmaan kierrokselta kotiin. Allekirjoittaneella on vielä kierrokset tekemättä Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Kymessä, Pohjois-Karjalassa ja Uudellamaalla. Ihmiset suhtautuvat kyllä myönteisesti ja ottavat esitteen, mutta silmistä näkee, että moni miettii äänestämisen sijaan muuta.

SDP:n kannattajien keskuudessa äänestysvarmuus onhieman koholla verrattuna edellisiin EU-vaaleihin. Kokoomuksella, keskustalla ja vihreillä äänestysvarmuus on taas laskenut. Kokoomuksen kannattajien äänestysvarmuus oli mittauksessa 44 %, SDP:n 40 %, keskustan 39 %, vihreiden 35 %, vasemmistoliiton 43 % ja perussuomalaisten 32 %.

Jos tästä laskee suoraviivaisen vaalituloksen käyttämällä TNS-Gallupin viimeisintä eduskuntavaalimittausta saadaan lukemiksi kokoomus 25,2 %, SDP 22,0 %, keskusta 18,3 %, vihreät 8,3 %, vasemmistoliitto 9,4 %, perussuomalaiset ja kristilliset 10,9 % (oletuksella, että kristillisten äänestysvarmuus on sama kuin kokoomuksen). Tällä skenaariolla paikkajako olisi 4,3,3,1,1,1. Korostettakoon, että lukemat ovat teoreettiset, mutta kuitenkin suuntaa antavat. Näistä luvuista voi sitten muodostaa kukin oman veikkauksensa.

Ennakkoäänestys alkaa jo huomenna. Ei muuta kuin kipin kapin äänestämään - SDP:tä tietenkin.

Ei kommentteja: