maanantai 9. maaliskuuta 2009

Talonmiesten määrää lisättävä

Kannanotto 19.2.

Talonmiesten määrää lisättävä

Julkisten kiinteistöjen hoidossa tulisi palata takaisin talonmiesjärjestelmään.

Julkisten kiinteistöjen kunto on rapautunut. Homekoulujen ja päiväkotien peruskorjaustarpeista on puhuttu jo vuosia. Nyt esille ovat nousseet sairaalat, terveyskeskukset ja vanhainkodit.

Työterveyslaitoksen professori Kari Reijulan mukaan kiireellisen peruskorjauksen tarpeessa on neljännes kaikista sosiaali- ja terveystoimen noin kolmesta tuhannesta laitosrakennuksesta. Remonttipommin korjauskustannuksiksi Reijula arvioi minimissään 400 miljoonaa euroa.

Julkisten kiinteistöjen hoito on jo vuosia ollut ulkoistettua toimintaa. Talonmiesjärjestelmän aikana kiinteistövauriot havaittiin ja korjattiin heti. Jos patteri vuosi tai hana tiputti, talonmies hoiti homman samana päivänä. Nykyisessä järjestelmässä kukaan ei kartoita päivittäin kiinteistön kuntoa. Putki saattaa vuotaa seinärakenteisiin puoli vuotta ennen kuin asia huomataan.

Talonmiesjärjestelmä on kadonnut lähes kokonaan julkisesta kiinteistöjen hoidosta tehokkuusajattelun vuoksi. Tämä on varmasti osasyy kiinteistöjen rapautumiseen pidemmällä aikavälillä. Eilisten säästöjen laskua maksetaan nyt.

Korjaustarpeeseen on reagoitava välittömästi. Investointivaran on nyt löydyttävä valtion talousarviosta. Kunnilla ei ole tässä talouden tilanteessa korjata kiinteistöjä. Tämä jälkeen on siirryttävä takaisin talonmiesjärjestelmään julkisten kiinteistöjen hoidossa.

Kuntatalouden syöksykierteen kautta palvelutuotantoa ollaan vähentämässä ja ulkoistamassa. Nyt hajoavat tilatkin alta. Tilanne on hyvinvointipalveluiden osalta erittäin vakava.

Hyvinvointiyhteiskunta joutuu tämän hallituksen politiikalla saattohoitoon.

Ei kommentteja: