torstai 26. maaliskuuta 2009

Askel sivuun onkin kaksi eteen Unkarissa

Olin kutsuvieraana Unkarin sosialistipuolueen MSZP:n puoluekokouksessa viime viikonloppuna. Kokousmatka sai dramaattisen käänteen heti alkumetreillä. Saavuttuani Budapestiin sain tiedon, että puolueen puheenjohtaja, Unkarin pääministeri Ferenc Gyurcsány oli avauspuheessaan ilmoittanut eroavansa pääministerin paikalta.

Erikoisen tilanteen tausta on Unkarin vaikeassa talouskriisissä. Toisaalta syyt ovat myös puoluepoliittiset ja niihin liittyy MSZP:n laskevan kannatuksen ja pääministerin epäsuosion lisäksi Unkarin sisäpolitiikan vahvat populistiset piirteet.

MSZP savutti Unkarin parlamenttivaaleissa 2006 suurimman puolueen aseman. MSZP:llä on 190 paikkaa yhteensä 386-paikkaisessa parlamentissa eli lähes ehdoton enemmistö. Vaalien jälkeen Unkarin hallitus muodostettiin MSZP:n ja liberaalipuolue Vapaiden demokraattien välillä johtavan porvaripuolue Fideszin jäädessä oppositioon.

Jo ennen maailmantalouden syöksykierrettä Unkari kärsi talousvaikeuksista ja tilanne pahentui dramaattisesti finanssikriisin osuttua Unkarin rahoitusmarkkinoihin viime syksynä. Unkari joutui ensimmäisenä EU-maana ottamaan lainaa Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä, Maailmanpankilta ja Euroopan unionilta talouskriisin hoitamiseksi.

Poliittinen ”kriisi” alkoi kuitenkin jo ennen talouden pahinta syöksykierrettä. Keväällä 2008 Unkarissa yritettiin toteuttaa uudistusreformia julkisen talouden tasapainottamiseksi. Reformi piti sisällään mm. asiakasmaksujen käyttöönoton terveyskeskuksiin, päivämaksujen käyttöönoton sairaaloihin ja lukukausimaksut yliopistoihin. Voisi kuvitella, että tämäntyyppiset uudistukset sopisivat porvaripuolueiden ajatteluun, mutta kuitenkin johtava porvaripuolue Fidesz onnistui masinoimaan reformista kansanäänestyksen ja kansa kaatoi maksujen käyttöönoton. Tilanne oli luonnollisesti suuri poliittinen tappio maata johtavalle MSZP:lle ja pääministeri Ferenc Gyurcsánylle. Seurauksena myös hallituskumppanina toiminut liberaalipuolue jätti hallituksen ja Gyurcsány on siitä saakka johtanut Unkarissa sosialistien vähemmistöhallitusta.

Kevään 2008 jälkeen poliittinen tilanne on entisestään kärjistynyt hallituksen ja pääoppositiopuolueen välillä, ja välttämättömien talousuudistusten läpivienti on ollut mahdotonta. Viimeisimmissä gallup-mittauksissa MSZP:n suosio on romahtanut jopa 16 prosenttiin porvaripuolue Fideszin kannatuksen ollessa yli 30 prosenttia. MSZP:n epäsuosio on myös henkilöitynyt vahvasti puheenjohtaja Ferenc Gyurcsányyn.

Gyurcsány ilmoitti eronsa perusteeksi, että koska hänen persoonansa on sanottu olevan este puolueiden väliselle yhteistyölle Unkarissa, niin eroamalla hän poistaa tämän esteen. Ilmoituksellaan Gyurcsány tosiasiallisesti otti poliittisen aloitteen käsiinsä ja vahvisti entisestään omaa asemaansa MSZP:n johtajana.

Käytännössä Unkariin muodostetaan nyt virkamieshallitus, jonka johtoon nostetaan kovan luokan talousasiantuntija. Virkamieshallitus tulee saamaan tukea parlamentissa sosialisteilta, liberaaleilta sekä joiltakin pienryhmiltä. Porvaripuolue Fidesz tulee esittämään parlamentin hajottamista ja ennenaikaisia vaaleja.

Eroilmoituksellaan Gyurcsány osoitti poliittisen taktikon kykynsä. Virkamieshallitus joutuu kantamaan vastuun vaikeista ratkaisuista ja Gyurcsány puheenjohtajana voi kiertää kenttää ja nostaa suosiotaan ennen 2010 pidettäviä parlamenttivaaleja.

Tavallaan Gyurcsánylla oli valittavana kolme vaihtoehtoa. Erota pääministerin paikalta ennen EU-vaaleja, tai erota tappiollisten EU-vaalien jälkeen, tai jatkaa vahvan epäsuosion saattelemana seuraaviin parlamenttivaaleihin. Eron välittömänä tarkoituksena lieneekin ollut estää katastrofaalinen tappio Euroopan parlamentin vaaleissa.

Gyurcsányn ja puolueen kannalta eroilmoitus puoluekokouksessa ennen EP-vaaleja oli paras vaihtoehto. Todennäköisesti ainakin osa MSZP:n EU-parlamenttipaikoista pelastuu kesäkuun vaaleissa. Puolueella on tällä hetkellä 9 paikkaa Unkarin 23 paikasta. Lopputulos tullee olemaan jotakin viiden ja kahdeksan paikan väliltä.

Ilmoituksellaan Gyurcsány vahvisti myös asemaansa MSZP:n puheenjohtajana. Hän sai lauantaina puoluekokouksessa 85 prosentin kannatuksen. Muiden puoluejohtoon valittavien osalta ei niin ikään nähty lauantaina juurikaan yllätyksiä. Näillä näkymin MSZP jatkaa vielä pitkään vahvan johtajansa Gyurcsányn luotsauksessa.

Unkarin sosialistipuolue MSZP pitää 5.4. ylimääräisen puoluekokouksen, jossa he tulevat vahvistamaan talousasiantuntijan puolueen pääministeriehdokkaaksi. Sen jälkeen suunta otetaan vahvasti kohti Euroopan parlamentin vaaleja. Puolue on nimennyt kolme naista listan kärkeen ja heidän johdollaan MSZP ryhtyy tavoittelemaan nyt uutta ilmettä ja uutta nousua.

Ei kommentteja: