tiistai 3. helmikuuta 2009

Hallituksen elvytyspuheet sumutusta

Valtiovarainministeri Katainen kertoo Turun Sanomien kolumnissa hallituksen kokonaiselvytyksen summan olevan noin kolme miljardia, EU:n jäsenmaista kolmanneksi suurin.

Kataisen puheet ovat ilmaa täynnä. On jäänyt täysin epäselväksi, mitä hallituksen elvytyslukuun lasketaan.

Hallituksen viimeisimmän elvytyspaketin loppusumma on budjettikehyksessä vain parisataa miljoonaa. On ihmisten sumutusta laskea hallituksen ”elvytyspakettiin” kuntien ja elinkeinoelämän panostuksia, koska niiden toteutumisesta ei ole minkäänlaisia takeita.

Kaikkien veronalennusten kokonaissumma on noin 1,8 miljardia. Lasketaanko nämäkin elvytykseksi? Veronalennusesitykset on tehty siinä vaiheessa kun hallitus vielä kielsi koko taantuman. Miten ihmeessä silloisista päätöksistä on nyt yhtäkkiä tullut elvytystä?

Katainen ilmeisimmin laskee ”elvytyshöttöönsä” myös kuntien panokset. Kuntatalous on ajautumassa suuriin vaikeuksiin. Yhteisöverotuottojen ennustetaan laskevan jopa 40 % ja kunnallisverojen toteutuminen plusmerkkisenä on vaakalaudalla jo kuluvana vuonna. Kunnilla ei tule olemaan tosiasiallisia mahdollisuuksia elvytykseen.

Kela-maksun poistosta kunnille syntyvä hyöty tulee täysimääräisenä vasta ensi vuonna. Odotettavissa olevaa kuntien tulojen laskua Kela-maksun poisto ei kompensoi. Kuntien tulomenetysten mittakaava on aivan toista kuin Kela-maksun osuus työntekijöiden palkoista.

Hyvinvointiyhteiskuntaa ajetaan alas tällä politiikalla. Erityisesti kunnat tarvitsevat nyt paljon enemmän resursseja kuin mihin hallitus näyttää olevan valmis.

1 kommentti:

Pasi kirjoitti...

"Miten ihmeessä silloisista päätöksistä on nyt yhtäkkiä tullut elvytystä?"

Kun sanoo seitsemän kertaa asian olevan näin, se on näin. Taikuri!

Minusta on ehkä huolestuttavinta, että viedään "elvyttävinä" läpi julkisen talouden tulopohjaa pysyvästi rapauttavia hankkeita - velkarahalla.

Elvytystoimenpide on varmaan määritelmän mukaan väliaikainen, täsmennetty ja työllistävä toimenpide; niitä ei tästä 1,8 miljardista ole mitään.

On esimerkiksi aika paljon luvattu, että kela-maksun poisto luo 10 000 työpaikkaa. Tutkimustiedon (tosin pienemmässä mittakaavassa) perusteella asia ei missään tapauksessa ole näin.

Ja kuten sanottu, jos nämä nyt maksetaan velkarahalla, niin onko varmasti ajatuksena, että jatkossa nämä pystytään maksamaan ilman leikkauksia palveluihin ja tulonsiirtoihin?

Vai onko tämä sittenkin johdonmukaista?

Mitä tulee kuntiin, niin aika suurella osalla kuntia oli vaikeuksia saada vuoden 2009 budjettiin erityisiä investointivaroja ihan ilman elvytystarvettakin. Tiedä sitten mistä ne rahat nyt ovat löytyneet. Ehkä Kiviniemi tietää.