lauantai 7. helmikuuta 2009

Hallituksen elvytys voi jäädä toteutumatta

Hallituksen elvytyspaketti jää todennäköisesti osin toteutumatta.

”Elvytyspaketissa" on liian vähän riihikuivaa rahaa. Kunnilla ei tule olemaan varaa käynnistää hankkeita ja valtion rahoitus on pääosin jälkirahoitteista.

Elvytyspaketti perustuu kuntien edellytyksiin investoida. Tänä vuonna kuntien talous on menossa kaksi miljardia euroa pakkaselle.

Talousvaikeuksissa kamppailevat kunnat tasapainottavat talouttaan lykkäämällä tai perumalla suunniteltuja investointeja.

Kunnat ovat pakotettuja säästämään, sillä kesken vuotta ne eivät voi esimerkiksi korottaa veroäyriä. Lisäksi kuntapäättäjien käsiä sitoo kuntalakiin kirjattu alijäämien kattamisvelvoite.

Kuntien talouden tasapainovelvoite tarkoittaa, että budjettinsa kesken vuotta avaava kunta ei voi tehdä siitä alijäämäistä ilman korjaussuunnitelmaa. Kunnan siis täytyy kertoa samassa yhteydessä kuinka se aikoo neljän vuoden kuluessa kattaa alijäämän.

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas sanoi kuluneella viikolla A-Talkissa, että kuntien tulisi ottaa velkaa voidakseen investoida. Tämä ei ole mahdollista, jos kunnalla on talouden tasapainottaminen jo käynnissä.

Aikooko hallitus esittää kuntalakia muutettavaksi?

Koska kuntien oma panostus on elvytysinvestointien edellytyksenä, elvytystoimet eivät tällä logiikalla tule kohdistumaan kaikista heikoimmassa taloudellisessa asemassa oleviin kuntiin.

Hallitus ei ole valmis antamaa piiruakaan periksi hyvätuloisten veronalennuksista ja nyt ryhdytään jo vakavissaan esittämää, että kuntien tulee lisätä velkataakkaansa. Tällä politiikalla hyvinvointiyhteiskunta lakkaa olemasta.

1 kommentti:

jouko kirjoitti...

Valtiovarainministeri kehoittaa elvytyksen nimissä ostamaan Suomalaisia tuotteita ja palveluita. Kehoitus on innostava ja isänmaallinen, mutta halutessaankaan eläkeläinen ja kuluttaja ei voi ostaa paperikoneita, jäänsärkijöitä, kivenmurskauslaitoksia, paperitehtaita ja kotielektroniikkaa. Valtaosa työllistävästä kulutustavarateollisuudesta tehdään halvemman kustannustason maissa, vähäinen työllistävä vaikutus toteutuu kuluttajan ja tuotemyyjän ostopäätöksen yhteydessä.
Kansalaiskeskusteluun ollaan tuomassa tunnepitoisia vastakkaisuuksia menestyksestä ja kateudesta. Kahden ministerivaikauttajan provosoidut puheenvuorot poliittiseen vasemmistoon suunnattuina ovat ideologisesti suunniteltua rajalinjausta.