perjantai 23. tammikuuta 2009

Hallituksen toiveajattelu ei riitä

Pääministeri Matti Vanhanen on toivonut, etteivät osakkeenomistajat jakaisi osinkoja runsaskätisesti vaikeassa taloustilanteessa. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen on esittänyt samansuuntaisia toiveita yritysjohdon palkkioiden osalta.

On vaikea ymmärtää tällaista toiveajattelua. Hallituksella on kaikki mahdollisuudet tehdä myös elinkeinoelämää ohjaavia päätöksiä - etenkin tilanteessa, jossa yritykset kaipaavat valtiolta tukea ja valtio on sitä antamassa. Tukien täytyy olla vastikkeellisia.

On mahdollista, että yritysten keräämät puskurit käytetään suhdannevaikutusten torjumisen sijaan osinkojen maksamiseen. Omistajilla on suuri houkutus keventää yritysten taseita, kun hintojen mahdollisen romahtamisen seurauksena omaisuutta saa kohta halvalla.

Valtion tulee käyttää aktiivisesti niitä työkaluja, joita sillä on. Toiveiden esittäminen ei johda yhtään mihinkään.

Valtion tukitoimille voidaan asettaa selkeitä sääntöjä ja ehtoja. Osinkojen maksamiselle voidaan asettaa ylärajoja ja tuen ehtoina jäädyttää esimerkiksi yrityksen optio- ja palkitsemisjärjestelmiä. Tukipaketin ehdoilla voitaisiin myös edistää yhteisen työmarkkinaratkaisun syntymistä.

SDP on esittänyt välittömästi tapahtuvaa voimakasta elvytystä. Hallitus viivyttelee ja seuraukset saattavat olla mittavat. Moni pelkää, että massiiviset lomautukset muuttuvat pian irtisanomisiksi.

Ei kommentteja: