lauantai 10. tammikuuta 2009

Hallituksen salaileva linja petti

Liikenneministeri Anu Vehviläisen ennakkoon julkistama elvytyspaketti on aiheuttanut metelin hallituskumppani kokoomuksessa. Liikenneministeri kertoi, että toi tietoisesti paketin julkisuuteen ennen hallituksen sisäisiä käsittelyjä. Toimenpiteellä liikenneministeri varmisti, etteivät muut hallituspuolueet ehdi sekaantua hankelistaan muuten kuin julkisuuden kautta.

On oikein, että Vehviläinen toi listan julkisuuteen ennen hallituksen sisäistä käsittelyä. Demokratiassa keskustelu täytyy käydä avoimesti jo valmisteluvaiheessa. Tällöin kansalaiset pystyvät paremmin arvioimaan päätöksentekoon vaikuttavia tekijöitä.

Avoin keskustelu on pyritty kaikin tavoin salaamaan Vanhasen II hallituksen sisällä. Muun muassa tämän seurauksena kansalaisille on jäänyt epäselvä kuva hallituksen politiikasta.

Liikenneministeri Anu Vehviläisen elvytyspaketti on kuitenkin alueellisesti pahasti epätasapainossa. Esitellyt hankkeet painottuvat rankasti Vehviläisen omille asuinseuduille ja vahvoille keskustalaisille alueille. Esimerkiksi Länsi-Suomi näyttää jäävän ilman hankkeita.

Verorahoin toteutettavien investointihankkeiden täytyy palvella ensisijaisesti työllisyyttä. Investoinneissa on otettava huomioon suorien työllisyysvaikutusten lisäksi työllisyyden edellytyksiä alueella parantavat vaikutukset kuten satamien liikenneyhteydet sekä teollisuuden ja logistiikan edellytyksiä parantavat hankkeet.

Toisena painavana perusteena hankkeille tulee pitää ilmastonäkökulmaa. Jos investoinnilla voidaan vähentää päästöjä, täytyy sen olla prioriteetissa korkealla. Esimerkiksi Varsinais-Suomeen toteutettava maakaasuputki olisi tällainen hanke, kun Turun seudun kivihiilivoimalan kaukolämpötuotanto voitaisiin korvata maakaasulla.

Ei kommentteja: