keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Alokkaan uusi asento

Vettä ja ehkä luntakin on tullut syksyn aikana tupaan, sdp:llä juttutupaan ja kepulla tupailtaan.

Ei hätää toverit.

Keskustan strategi Seppo Kääriäinen kehotti alokasvitsiä mukaillen rapsauttamaan kokonaan uuden asennon jos vanhan korjaaminen ei enää onnistu.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen otti eilen uuden asennon.

Pekkarinen paheksuu Ylen uutisen mukaan valtiovarainministeriön halua hillitä keskustelua elvytyskeinoista. Pekkarisen mukaan on selvää, etteivät valtiovarainministeri Kataisen sata elvytyksen miljoonaa riitä.

Aplodit.

Vihdoin myös hallituksen sisältä myönnetään, että keskustelun hillitseminen on tietoista ja että elvytykseen on laitettava tuntuvasti enemmän rahaa, kuten sdp on koko ajan esittänyt.

Samalla Pekkarinen tulee välillisesti myöntäneeksi, että Kataisen ”elvytysbudjettina” markkinoitu talousarvion täydennys ei ollut mikään elvytysbudjetti. Valtion budjetin tulopohja petti ja kun hallitus ei halunnut luopua veronalennuksista, oli otettava velkaa. Velkaa ei siis otettu elvytykseen vaan veronalennuksiin.

Katainen on kuukausi kuukaudelta joutunut korjaamaan asentoa. Sen verran usein sanat on syöty, että nykyinen asento kaipaisi kokonaan uuden tekemistä.

Oikeasti kysymys on siitä, että keskusta hakee nyt pesäeroa hallituskumppani kokoomukseen. Kehno vaalimenestys ja gallupalamäki motivoivat keskustaa irtiottoon. Tahtopolitiikka tahtoo tehdä comebackin.

Kotitaloudesta tuttu ilmiö tekee tuloaan hallitukseen: Rahat lopussa ja riita alussa.

Mutta mitä tekee Vanhanen?

Juuri STT:ltä tulleen tiedon mukaan Vanhanen esittää kymmenien miljardien investointiohjelmaa elinkeinoelämän ja työllisyyden tukemiseksi!

Ihmettelen, mikäli Katainen astuu tänään kameroiden loisteeseen ja sanoo olevansa täsmälleen samaa mieltä.

Epäselvää kuitenkin toistaiseksi on, mikä on esitysten sisältö. Laitetaanko kaikki rahat elinkeinoelämälle ja julkinen sektori jatkaa kuihtumistaan ja kunnat jatkavat velanottoa?

Viimeistään eduskuntavaalien jälkeen syntyy poliittinen jännitysnäytelmä, jos kolmen suuren kannatukset ovat lähellä toisiaan. Mihinkään ei ole kirjoitettu, että vaalien suurin ja toiseksi suurin muodostavat hallituksen. Hallitus syntyy eduskunnan enemmistön luottamuksen varaan.

P.S.
Vihreät ovat olleet todella hiljaa hallituksessa kunnallisvaalien jälkeen. Mielenkiintoista nähdä millaisen asennon he ottavat. Tullimyllyjenkin rakentaminen luo työllisyyttä.

1 kommentti:

jouko kirjoitti...

Tänään kamreeri Vanhanen nokitti oman sökösakkinsa ja muut sitten nokittelevat taitonsa ja mielikuvituksensa mahdollistamassa määrin. Pöyhinnän jälkeen tantereelle jäänee akanat, jyvät jemmataan Savon ja Keskisuomen siltarumpuihin.
Keskituloista eläkeläistä hämmentää kärkipäättäjien rapsakas kymmenien- ja satojenmiljardin rahapottien elvytyssiirtelyt. Mielenkiintoiseksi rahansiirtely muuttuu Sailaksen käsittelyn jälkeen.