perjantai 17. lokakuuta 2008

Kuntarakenne muuttuu pitkällä aikavälillä

TS:n 6.10. puoluesihteerihaastattelun osalta on syytä esittää pari täsmennystä. Uskon, että vuonna 2010 kuntarakenne on jotakuinkin nykyinen. Kymmenen vuoden aikana vapaaehtoisia kuntaliitoksia kuitenkin tullaan näkemään ja ennustan, että vuonna 2020 Suomessa on enintään 200-250 kuntaa.

Mitä tulee Keskustan puheenjohtaja Vanhasen esitykseen pääkaupunkiseudun ”puutarhakaupunkimallista”, niin täystyrmäys sdp:n kantana on väärä sana tässä yhteydessä. Kuntarakenne on pääkaupunkiseudulla osittain Vanhasen esityksen kaltainen. Tulevalla kaavoituksella ei tule entisestään edistää tämän tyyppistä kehitystä, mutta toki olemassa olevasta pidetään kiinni ja sitä kehitetään. Tärkeitä ovat esimerkiksi toimivat joukkoliikenneyhteydet kodin ja työpaikan välillä. Siksi kaavoituksessa on suosittava ratkaisuja, jotka edistävät asumista hyvien liikenneyhteyksien varrella, jolloin myös joukkoliikenteestä tulee aito vaihtoehto esimerkiksi työmatkaliikenteessä.

Sdp:n näkemyksiä kuntapalveluiden tuotantotapoihin on hyvä täsmentää. Sdp ei hyväksy ideologista yksityistämistä. Emme myöskään kannata sellaisia yksityistämismalleja, joissa ihmisen varallisuus määrittää hänen mahdollisuutensa saada tarvitsemansa peruspalvelut.
Yksityisiä palveluntuottajia, yhdistyksiä, säätiöitä ja yrityksiä voidaan hyödyntää kunnallisessa palvelutuotannossa osana omaa tuotantoa. Oman tuotannon osuus tulee kuitenkin säilyttää kaikilla toimialoilla. Oleellista on, että kunta ja demokraattisesti valitut päätöksentekoelimet ovat palvelutuotannon tilaajia myös niissä tapauksissa, joissa tuottaja on yksityinen taho.

Ulkoistaminen ei tuo pelastusta julkisen talouden ongelmiin. Jos palvelutuotanto tehdään maailmanlaajuisesta markkinatalouden heilahtelusta riippuvaiseksi, niin palvelut voivat ajautua katastrofiin heikkoina taloudellisina aikoina. Viimeinen maksaja yhteiskunnassa on aina veronmaksaja ja kärsijöitä ovat palveluiden käyttäjät. Kuntapalvelut ovat runko, johon hyvinvointimallimme kehittäminen perustuu myös jatkossa.

Ei kommentteja: