perjantai 17. lokakuuta 2008

Kunnallisvaalit lähestyvät mutta mistä äänestysinto?

Kunnallisvaalien h-hetki lähestyy. Ennakkoäänestyksen alkuun on aikaa tätä kirjoitettaessa 6 päivää ja varsinaiseen vaalipäivään 17 päivää. Ehdokkaat tuntuvat olevan aktiivisesti liikkeellä ja vaali-intoa riittää. Mutta jotain on pielessä. Suuri yleisö ei aisti nyt kunnallisvaalien tuloa. Vaalit eivät tunnu tärkeiltä.

Maailmantalouden synkät uutiset ovat nyt pinnalla. Joka päivä tulee jotain uutta. Kukaan ei tiedä, kuinka turvassa Suomi on myllerrykseltä. Ilmeisesti tilanne kuitenkin on parempi kuin 1990-luvun alussa. Silti tuleviin aikoihin on varauduttava.

Varautuminen pitää aloittaa siitä, että Kokoomuksen ja Keskustan johtama oikeistohallitus peruuttaa suurituloisille kohdistetut veronalennukset ja varautuu julkisen talouden elvyttämiseen.

Kuntien talous on joutumassa haasteisiin ilman maailman talouden taantumaakin. Tämä tarkoittaa, että seuraavalla valtuustokaudella kuntapäättäjät ovat suurten haasteiden edessä. Miten rahat saadaan riittämään välttämättömimpään? Miten saadaan tuotettua riittävät vanhus-, terveydenhoito-, päivähoito- ja koulutuspalvelut niitä tarvitseville?

Tämän vuoksi on nyt erityisen tärkeää ottaa selvää asioista ja käydä äänestämässä.

Talous ei kuitenkaan ole ainoa tekijä verkkaiseen vaalitunnelmaan. Televisio ja jotkut lehdet marssittavat päivittäin julkisuuteen ihmisiä, jotka avoimesti julistavat, etteivät aio äänestää. Perusteluina on käytetty muun muassa raskautta ja omaa ”älyllistä valintaa.” Minkähän vaihtoehdon yhteisten asioiden hoitamiselle nämä äänestämättömät ihmiset haluaisivat?
Äänestysaktivointiin täytyy nyt herätä laajemmin ja tehdä toimenpiteitä, jotka parantaisivat äänestämistä myös pidemmällä aikavälillä.

Tutkimuksissa äänestämisen pääsyiksi nousevat halu vaikuttaa ja kansalaisvelvollisuus. Erityisesti äänestämisvelvollisuuden korostaminen on viime aikoina jäänyt vähemmälle. Kansalaisvelvollisuuteen on vedottu jos aikoinaan jopa kampanjoin. Omasta nuoruudesta muistan ainakin ”Vain mäntti jättää äänestämättä” –kampanjan.

Äänestämisestä pitäisi tehdä ihmisten mielissä velvollisuus, on oltava sellainen tunne, että tämä pitää tehdä. Yksi keskeinen kasvatuksellinen paikka tähän on peruskoulu.
Jotta velvollisuus olisi helppo suorittaa, tarvitaan äänestyspaikkoja mahdollisimman lähelle äänestäjiä. Vaaliuurnat on vietävä kauppakeskuksiin ja äänestysautot kiertämään syrjäseutuja.

Ei kommentteja: