sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Helppo ja vaivaton ennakkoäänestys

Ennakkoäänestys on erittäin helppo tapa huolehtia äänestämisestä. Ennakkoäänestyspisteitä on kiitettävästi eri puolella maata siellä, missä myös äänestäjät liikkuvat.

Itse kävin äänestämässä ennakkoon Hangossa lauantaina aamupäivällä. Paikka oli reilun sadan metrin päässä torilta, jossa useampi puolue piti lauantaina vaalitelttaa.

Äänestys sujui jouhevasti Hangossa, vaikka ääneni menikin Turkuun numerolle 421. Henkilöllisyys todettiin ajokortista.

Henkilöllisyystodistus ei kuitenkaan ole kaikille itsestäänselvyys. Ajokortti ja passi ovat tavallisimmat henkilöllisyystodistukset. Ajokortin voi menettää iän vuoksi tai sitten syyllistymällä rikkomukseen. Mikäli passia ei ole, ei äänestäminen onnistukaan kovin helposti. Kuvaton Kela-kortti ei kelpaa, eivätkä myöskään vanhat sotilaspassit.

Poliisilaitos myöntää väliaikaisia henkilöllisyystodistuksia äänestämistä varten. Väliaikaiseenkin henkilöllisyystodistukseen tarvitaan kaksi valokuvaa kuten myös muihin vastaaviin asiakirjoihin.

Uskallan veikata, että jonkin verran ääniä jää antamatta puuttuvan henkilötodistuksen vuoksi. Ehkä tulevaisuudessa enemmänkin, kun ikääntyneiden määrä kasvaa. Tähän olisi hyvä miettiä helpottavia keinoja tunnistuksen tekemiseksi.

Lisäksi ennakkoäänestyksen tulisi kestää varsinaiseen vaalipäivään saakka. Näin vaaleihin ja äänestämiseen saataisiin katkeamaton huipentuma varsinaiseen vaalipäivään mennessä. Nyt ennakkoäänestys katkeaa neljäksi päiväksi ennen varsinaista vaalipäivää.

Ei kommentteja: