perjantai 25. heinäkuuta 2008

SDP tekee vastuullista tulevaisuuspolitiikkaa

Ruoan arvonlisäveron alennus astuu voimaan vuoden päästä lokakuussa 2009. Ratkaisu on kallis ja sen hyödyt kuluttajalle näyttävät jäävän vähäisiksi. Hallituksen on täysin mahdollista esittää vielä veroalen uudelleenkohdentamista. Asia ei millään muotoa elä vielä menneisyydessä toisin kuin kansanedustaja Hannes Manninen STT:n haastattelussa antaa ymmärtää.

Ruoan arvonlisäveron alennus on sulamassa kauppiaiden ja tuottajien taskuihin, kun hintoja kohotetaan etupainotteisesti. Päätettiinkö ruoan alv:n alennuksesta niin paljon etukäteen juuri siksi, että muutkin kuin kuluttajat voisivat siitä hyötyä ilman suuremman mekkalan syntymistä?

Näyttää, että ylimielisyys estää porvaripuolueita käymästä keskustelua. Esimerkiksi SDP:n ehdotukseen tehdä Suomesta lapsiperheiden mallimaa ja laajentaa maksutonta päivähoitoa on suhtauduttu halveksivasti ilman halukkuutta keskusteluun. Mannisen tyrmäys ruoan alv:n uudelleenkohdentamisen osalta jatkaa samaa ei-linjaa. Huomautettakoon, että esimerkiksi Ruotsissa päivähoidon maksuttomuus on pidemmällä kuin Suomessa.

Uusi SDP tekee vastuullista tulevaisuuspolitiikkaa ja hoitaa valtion taloutta samalla huolella kuin suomalainen hoitaa omaa talouttaan. SDP:n esittämien vaihtoehtojen hintalaput ovat täysin samalla viivalla hallituksen esittämien veronalennusten kanssa.

Vastuuttomuutta on monenlaista. Porvarihallitus on ihan omilla toimillaan onnistunut kiihdyttämään inflaatiota Suomessa. Hallitus kuitenkin näyttää olevan halukas jakamaan verorahoja vain sinne, missä on ennestäänkin rahaa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt esimerkiksi kiristyvä kuntatalous. Kunnat nostavat veroprosenttejaan ja velkaantuvat. Toisaalta valtion verotulot ovat vahvassa kasvussa. Mikäli palveluiden taso heikkenee samanaikaisesti kansalaisten ostovoiman kanssa, on monille odotettavissa ankeita aikoja. SDP:n vaihtoehto katsoo tulevaisuuteen ja tarjoaa kunnille mahdollisuudet tuottaa parempia palveluja vanhuksille ja lapsille.

Ari Korhonen
puoluesihteeri, SDP

Ei kommentteja: