sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Sinivihreä porvarihallitus ei ole köyhän asialla

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen väitti puoluekokouksessa pitämässään puheessa, että porvarihallitus olisi koko laman jälkeisen Suomen hallituksista eniten köyhän asialla. Väite kuulostaa lähinnä fiktiiviseltä eikä se todellakaan pidä paikkaansa. Kataisen puoluekokousterveiset eivät muutoinkaan vaikuta erityisen rakentavilta.

Nykyhallitus on tekemisillään ja tekemättä jättämisillään aiheuttanut inflaation voimakkaan kohoamisen. Asumisen, bensan, sähkön, ruoan ja palveluiden hintojen nousu sattuu kipeästi asuntovelkaisiin, lapsiperheisiin, eläkeläisiin, pienituloisiin ja tukien varassa eläviin. Yhteiskunnan tuet, eläkkeet ja pienituloisten tulot eivät kasva samassa suhteessa kuin tavaroiden ja palveluiden hinnat. Kaikista vaikeimmassa asemassa olevien tilanne heikkenee eniten. Tämä ei ole köyhän, pienituloisen tai edes keskituloisen asialla olemista kuten Katainen väittää. Kansalaisten arki vaikeutuu.

Porvaripuolueiden taktiikkana näyttää olevan, että he lupaavat suorien tulonsiirtojen kautta parannuksia pienituloisten asemaan, mutta seuraavana päivänä heikennetään julkisia palveluita ja korotetaan palvelumaksuja.

Julkisilla palveluilla on suuri merkitys ihmisten hyvinvoinnille ja selviytymiselle. Porvarihallitus on tähän saakka kiristänyt kuntataloutta ja korottanut palvelumaksuja. Toisella kädellä annetaan ja toisella otetaan.

Kuntapalveluiden kehittäminen näkyy porvaripuolueiden puoluekokousagendassa hyvin ohuesti huolimatta siitä, että kunnallisvaalit ovat ensi syksynä. Kokoomuksella ei ole lainkaan kuntapoliittista kannanottoa ja Kataisen poliittinen linjaus keskittyi vain SDP:n sättimiseen ja mielikuvien luomiseen.

Sosialidemokraattien tulevaisuusasiakirja ”Toimiva kunta – hyvinvoiva kuntalainen” näyttäkin jäävän kesän ainoaksi syvälliseksi kunnallispoliittiseksi avaukseksi.

Ei kommentteja: