sunnuntai 28. lokakuuta 2007

Poliittista peliä

Jyrki Katainen oli jälleen toistanut hokemansa, että on kokoomuksen ansiota, että koulutetut naiset saavat kunnissa 13 %:n palkankorotuksen (HS 28.10.2007).

Lausahduksesta voidaan olla montaa mieltä. Epäilen, että Katainen joutuu lähitulevaisuudessa selittelemään puheitaan. Ottaako kokoomus vastuun koko työmarkkinaselkkauksesta?

Ihmeellistä on, ettei kokoomus oikeasti lunastanut vaalilupaustaan. Kuntien valtionosuuksiin osoitettu palkankorotuslisä, jos sellaisesta ylipäätään voidaan puhua, on niin pieni, että rehellisyyden nimissä hallitus ei ole tehnyt asian eteen yhtään mitään. Kunnat ja kuntalaiset maksavat palkankorotukset.

Toisaalta valtiolla on taskut täynnä rahaa. Miksi valtionosuuksia ei korotettu reilusti?

Hallituksen ensimmäisessä budjettiesityksessä huomio kiinnittyi kahteen poikkeavaan asiaan: keskustalaisten vaatimuksia toteutettiin selvästi enemmän ja toiseksi tuloverotusta ei alennettu, mikä olisi ollut hyvin luonteva porvarihallituksen linjaus.

Keskusta näyttää olevan niskan päällä hallituksessa. Erityisesti paljon puheita herättänyt perintöveron poistaminen maatalousyrittäjiltä sekä vaatimukset ruoan arvonlisäveron välittömästä alentamisesta ovat täysin keskustalaisia hankkeita. Keskusta toteutti budjetissa itselleen tärkeät asiat heti ja lopuilla rahoilla lyhennettiin valtion velkaa. Kokoomus joutui ottamaan poliittisen vastuun sairaanhoitajien palkankorotuksista, johon rahaa kohdennettiin vain kosmeettinen summa. Kun vaatimukset kuntien valtionosuuksien korottamisista voimistuivat työmarkkinaselkkauksen vuoksi, kiirehti pääministeri Vanhanen lausumaan, ettei määrärahoja tulla lisäämään. Poliittinen vastuu säilyi kuitenkin edelleen kokoomuksella. Nerokkaasti toimittu, jos temppu oli osa keskustan poliittista peliä.

Toinen selitys asialle on enemmän ideologinen ja sopii hyvin porvaripuolueiden pirtaan. Valtiolla on taskut täynnä rahaa, mutta kunnat ovat todellisissa vaikeuksissa. Vaikka verotulot kasvavat kunnissa, palkkamenot kasvavat verotuloja enemmän. Tämä johtaa veronkiristyksiin suurimmassa osassa kuntakenttää seuraavan parin vuoden sisällä. Tämän jälkeen porvarihallitus toteuttaa tuloveron veronalennukset.

Yhdessä yössä tuloverotuksen painopiste on muuttunut kohti tasaveroa ja progressio vähentynyt merkittävästi ilman, että asiaa on edes huomattu.

Ei kommentteja: