keskiviikko 6. kesäkuuta 2007

Sensuuriosaston satoa

Lähetin alla olevan kirjoituksen lasten päivähoitomaksun nollaluokasta Turun Sanomien mielipidepalstalle. He eivät nähneet tarpeelliseksi julkaista kirjoitusta. Toisaalta asiasta ehdittiin kirjoittaa käytännössä samat faktat kuin mitä tekstistäni löytyy.

Yleensä kuitenkin kirjoitukseni ovat menneet TS:ssa läpi, välillä omalla, välillä muiden nimillä. Ei liene sattumaa, että TS sensuroi hallituksen ensimmäiseen poliittiseen kompastukseen liittyvän oppositiopuolueen edustajan kirjoituksen.

Tätä tekstiä en saisi ikinä Turun Sanomissa läpi. On hauskaa, että verkossa voi nykyisin julkaista ajatuksiaan kunhan ei syyllisty herjaukseen. Aikaisemmin tämä oikeus on ollut vain toimittajilla. Toki blogini levikki ei ihan vielä yllä Turun Sanomien tasolle, mutta yrittänyttä ei laiteta.

Turun Sanomat ei harrasta sensuuria ensimmäistä kertaa. Lähes aina kun kirjoituksen mielipidepalstalle lähettää, sensori riisuu tekstin kaikista terävyyksistä. Riisumisesta vastaa mielipidepalstan päällikkö Veli Junttila. Ensin vaihdellaan sähköpostia ja jos muutoksiin ei suostu, niin kirjoitusta ei julkaista.

Olen pari kertaa kirjoittanut TS:n mielipidepalstalle siten, että toinen henkilö (ei demarina tunnettu) on lähettänyt kirjoituksen omissa nimissään. Kummallakaan kerralla ei sensuroitu sanaakaan ja kirjoitukset menivät nopeasti läpi. Ihmeellinen sattuma.

Aikoinaan (2002 syksyllä) taitoin sanan säilää Janina Anderssonin kanssa Salon Seudun Sanominen mielipidepalstalla kun Turun Sanomat eivät julkaisseet kirjoitustani. Janina ihan oikeutetusti ihmetteli, miksi kirjoitan Turun kunnallispoliittisista asioista Salon Seudun Sanomissa.

Kummallinen sattuma on myös, ettei demareiden mielipidekirjoituksia tai kirjoittajavieras -kolumneja julkaistu eduskuntavaalien alla. Kokoomus oli kuitenkin hyvin edustettuna. Listata voi vaikkapa seuraavat: 6.3. Maija Perho, 7.3. Marjukka Karttunen, 9.3. Pertti Hemmilä, 13.3. Jouko Laxell, 16.3. Petteri Orpo.

Edellisen päätoimittajan aikana Turun Sanomat kehitti pieniä paikallisia skandaaleja ja kirjoitti näyttävästi johtavien virkamiesten ja poliitikkojen mokista. Välillä ei tarvinnut edes töppäillä, kun TS jo väitti töppäillyn. Seuraavana päivänä taas ihmeteltiin, kun Turusta on niin huono kuva muualla Suomessa. Puhutaan vain Turun taudista jne. Ex-päätoimittaja Valjakka olikin mikkeliläisten onnistunut kosto turkulaisille.

Valjakan lähdettyä linja muuttui hetkeksi paremmaksi, mutta nyt oudot sävyt ovat jälleen palaamassa Artukaisen painokoneisiin.

Ilmeisesti käytännön linjavastuussa on alkanut hääriä ahkera Juhani Heimonen. Turun Sanomien luutnantti Lammiolla on poikkeuksellinen kyky kääntää kaikki paha sosialidemokraattien tai Olli A. Mannin (kok.) syyksi muutamalla virkkeellä. Kirjoitusten perusteella hänen tunteensa ovat aitoja ja mielensä vilpitön. Hän juontaa myös journalismin kukkasia laajojen katsojajoukkojen tajuntaan Turku TV:n ohjelmassa ”Viikon viisastelijat.”

Toivottavasti Turun Sanomat kehittyy valtakunnan mittakaavassa journalistisesti laadukkaaksi sanomalehdeksi seuraavan päätoimittajan myötä. Potentiaalia sillä kyllä on ja ihan kyvykkäitä toimittajia palveluksessaan. Kysymys on kuitenkin ylempänä tehtävistä linjanvedoista.

Ei kommentteja: