tiistai 1. toukokuuta 2007

Sininen työllisyyskupla

Jyrki Katainen esitteli näkemyksiään Turun Sanomien kolumnipalstalla 1.5. Melkoista potaskaa Jyrki Boy luukuttikin. Onkohan TS:n porukoiden mielestä hauska huuli laittaa ”työväenpuolue” kokoomuksen pj. vappukolumnistiksi?

Katainen korostaa kirjoituksessaan, että on suomalaisen työväen etu, että yrityksillä menee hyvin. Niinpä onkin, mutta onko työväen etu, että heidän verorahoja siirretään yrittäjille samaan aikaan, kun yritysten verosuunnittelua ym. helpotetaan siten, ettei yrittäjä enää veroa maksakaan.

Katainen kehuu, että osinkotulojen verotuksen keventäminen on juuri tätä ”suomalaisen työväen etua.” Osinkoa jaetaan osakkeen omistajille yhtiön tuloksesta yhtiökokouksen päättämä määrä. Huom - siis osinko jaetaan osakkeen omistajille, ei yrityksen työntekijöille vaikkapa bonuspalkkana. Osinkotulojen verotuksen keventämisellä (poistamisella?) ei työllisyyttä paranneta. Edellä mainittuun filosofiaan on prof. Juha Siltala puuttunut useissa kirjoituksissaan. Yritysten tuloksista ei enää investoida työntekijöihin, eikä heidän työarkensa parantamiseen. Tulokset haihtuvat pääomaomistajien taskuun mm. osinkotuloina. Porvarihallitus pyrkii helpottamaan nyt parhaansa mukaan tätä tulonsiirtopolitiikkaa ja puhuu julkisuudessa työntekijän edusta.

Kataisen ”työllisyyslääkkeet” ovat pääosin potaskaa. Kysymys on tulosiirtojen painopisteen muuttamisesta siten, että yrittäjille ja pääomanomistajille jää enemmän käteen. Eikä siinä ole mitään outoa, sehän on yrittäjäpuolue kokoomuksen tavoite. Mutta se, että kansalaisille syötetään täyttä pajunköyttä, on erinomaisen arveluttavaa. Liituraitapuvun päälle on puettu työmiehen haalari ja täydestä menee kuin väärä raha. Puppupuheille on näköjään hyvät markkinat, ainakin kun vaalitulosta katsoo.

Tulemme näkemään päivä päivältä, kuinka suuri puhallus kokoomuksen vaalikampanja oli. Jonkin verran ”kabinettien” politiikkaan tutustuneena olenkin ihmetellyt, miksi niin monet sairaanhoitajat ja kuntien pienipalkkaiset akateemisesti koulutetut naiset äänestävät kokoomusta ja vihreitä. Kupla taitaa puhjeta sairaanhoitajien palkankorotukseen. Puoluesihteeri Tujusen sairaanhoitajien palkankorotuksia koskeva sähköpostiviesti on kuulemma julkaistu ja se viimeistään osoittaa Zyskowitczin ja muiden selityksistä huolimatta kokoomuksen luvanneen ennen vaaleja 500 euron palkankorotuksen sairaanhoitajille. Kokoomus luikertelee kuin mato koukussa.

Minulla on ollut kunnia tutustua pintapuolisesti puoluesihteeri Tujuseen hänen toimiessaan Suomen opettajiksi opiskelevien liiton puheenjohtajana joskus 90-luvun lopulla. Syntyi mielikuva ihmisestä, joka tekee ensin ja miettii sitten. Tekemisen vauhti on kova, miettimisen hidas. Noh, mikäs sen hauskempaa meille demareille! Lisää vain ”taruilua” julkisuuteen!

Katainen käyttää yllättävän monta riviä kirjoituksestaan todistaessaan aktiivisten työvoimapoliittisten toimenpiteiden tarvetta. Aktiivisiin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin on panostettu aina edellisestä porvarihallituksesta lähtien 12 vuoden ajan. Katainen leimasi vaalipuheissaan kurssit, koulutukset ja muun sosialidemokraattisen työvoimapolitiikan tempputyöllistämiseksi. Kokoomus haluaa ruokkia mielikuvaa, jossa demarit laittavat ihmiset hyödyttömiin työllistämistöihin kuokkimaan Punikkilan kunnan suolle.

Työvoiman palvelukeskusten verkko perustettiin työttömyyden kovaan ytimeen, pitkäaikaistyöttömyyteen, pureutumiseksi. Kurssit, koulutus, oppisopimuskoulutus, kuntouttaminen, päihdekierteiden katkaiseminen, velkaneuvonta ja ihmisten työkykyisyyden edellytysten parantaminen ovat olleet aktiivisen työvoimapolitiikan arkipäivää jo pitkään. Taipaleen mallin mukaisesti työkyvyttömiä on siirtynyt työkyvyttömyyseläkkeelle. Nuorten koulutuksen katkeamisiin on puututtu jo pitkään. Työpajatoiminnalla on estetty monen nuoren syrjäytyminen. Nyt Katainen tarjoilee samaa repertuaaria ikään kuin omina ideoinaan. Käsitykseni on, että hallitus tulee vähentämään juuri näihin aktiivisiin työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin käytettäviä varoja. Katainen ”viäntää” kuitenkin asian puheissa sellaiseksi kuin hallitus olisi nyt luomassa jotain uutta ja merkittävää ja vieläpä oikein panostamassa siihen. Hän saattaa jopa itsekin uskoa tähän. Kokoomus kun ei perinteisesti ole parhaalla osaamisalueellaan työllisyyspolitiikassa.

Mielenkiinnolla odotan tämän hallituksen budjettiesityksiä jatkossa. Näemmekö ”viäntämisen” maailmanennätyksen jo ensi syksynä? Oma veikkaukseni on, että Katainen kaataa sairaanhoitajien palkankorotukset ammattiliittojen niskaan, eli palkankorotusta ei voi toteuttaa koska tupo ei synny. Mainittakoon muuten, että kokoomus voisi ajaa pienipalkkaisten naisten palkankorotuksia kunnissa koska tahansa hallitusasemasta riippumatta. Miksiköhän ei aja?

Ei kommentteja: