sunnuntai 6. toukokuuta 2007

Amerikasta...

Poistin alkuperäisen Amerikkaa käsittelevän kirjoitukseni tästä, koska teksti ei ollut sitä, mitä halusin Amerikasta sanoa. Teksti oli provokatiivinen ja jopa humoristiseksi tarkoitettu, mutta väärällä tavalla, kuten kommentoijatkin ihan oikein esittivät.

Tarkoituksenani oli kritisoida esimerkin avulla sitä, kuinka toissijaiseen asemaan mm. sosiaaliturva on Yhdysvalloissa laitettu. Olen edelleen sitä mieltä, että pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamallin pohjalta myös moni amerikkalainen eläisi paljon parempaa elämää.

Oli kuitenkin minulta harkitsematonta "mollata" tältä pohjalta Amerikkaa. On ilman muuta selvää, että Amerikassa löytyy myös maailman korkeinta sivistystä ja paljon fiksuja, tavallisia ihmisiä, joista monet olisivat valmiita korjaamaan yhteiskunnallisia epäkohtia toisin kuin nyt tehdään. Ja kysymyshän on aina poliittisista valinnoista.

Kiitokset kommentoijille!

6 kommenttia:

Arto J. Virtanen kirjoitti...

Kirjoituksesi osuu maaliin puhuttaessa jenkkien krittisestä massasta. Mutta kun samassa maassa on maailman terävintä vasemmistolaisuutta, edistyksellisintä ympäristöajattelua jne., niin on aina vähän tylsä huomata kuinka yksipuoliseksi kuva vahingossa muotoutuu.

Katsotaan reivaako Clinton/Obama myös suuren laivan terveempään suuntaan.

Jukka kirjoitti...

Sosialidemokraattinen liike on aina ajanut kansainvälistä solidaarisuutta, sen sijaan sinä tuomitset kokonaisen kansan “tyhmäksi”. Artikkelisi kertoo sinun omasta ahdasmielisyydestäsi enemmän kuin se kertoo Amerikkalaisista. Sinun sietäisi hävetä.

Mikko kirjoitti...

Kirjoituksesi on osoitus Suomessa usein vastaantulevasta sulkeutuneisuudesta
ja muiden kulttuurien ymmärryksen puutteesta; ulkopuoliset asiat usein nähdään hyvin mustavalkoisina. Suomi on muihin länsimaihin verrattuna vielä erittäin homogeeninen ja siksi suomalaisena erilaisuutta onkin vaikea ymmärtää. Toivoisin kuitenkin että julkinen keskustelu (johon tämänkin julkisen blogin lasken, olet sentään puolueesi keulahahmoja) ottaisi asioihin kantaa analysoimalla aiheita syvällisemmin, eikä jäisi pinnalliseksi ja sensaatiohakuiseksi kirjoittamiseksi.

Olen asunut 4 vuotta elämästäni Yhdysvalloissa ja kirjoituksesi asenne tulee minulle valitettavan usein vastaan ollessani yhteydessä suomalaisten kanssa. Kestää aikaa todella ymmärtää miten erilaisia toiset kulttuurit voivat olla ja niiden ymmärtäminen onkin ulkopuolisille vaikeaa, joskus jopa mahdotonta. Tämä maa on valtava kaikista näkökulmista katsottuna: kultturillisesti, poliittisesti ja maantieteellisesti. Toki jokaisella kansakunnalla on omat ongelmansa, monimuotoisuus tuottaa suuria vaikeuksia päätöksenteossa ja ihmisten välisessä kanssakäymisessä mutta samalla se on rikkaus jota Suomella ei ole. Kaikkea tätä ei pidä samaistaa yhteen massaan: Amerikkalaisiin.

Toivon että lukisit Peter Elkin kirjoittaman artikkelin suomalaisesta näkökulmasta Yhdysvaltojen kulttuuriin, toivon että se avaa uusia ajatuksia ja vie keskustelua enemmän rakentavaan ja analysoivaan suuntaan.

linkki kirjoitukseen

eevachris kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
eevachris kirjoitti...

Tuli deletoitu oma kommentti, kun kerran ennen aamukahvia en nahtavasti osaa lukea kunnolla (vai olenko asunut Amerikassa liian pitkaan, enka enaa osaa lainkaan lukea?).

Minusta on erittain huolestuttavaa, etta ihmiset pyrkivat esittamaan omat ylimieliset ja ahdasmieliset nakemyksensa faktoina. Sina teet aivan samaa kuin Bush. Hanhan vaittaa Demokraattien olevan tyhmia ja naiveja koska he eivat ole hanen kanssaan samaa mielta. Onko tama tosiaan se taktiikka, jonka SDP haluaa adoptoida suhtautumisessaan muihin kansoihin?

On vastuutonta esittaa ulkolaisvihaa "intellektuellismin" muodossa. Ulkolaisviha syntyy aina vain ja ainoastaan pelosta ja ahdasmielisyydesta, tuli se missa muodossa tahansa.

eevachris kirjoitti...

Todella asiallisesti sanottu, kiitokset!