torstai 26. huhtikuuta 2007

Eri tahdeissa marssille

Turun Sanomissa oli tänään (TS 26.4.) väännetty jokavappuinen (kohu?)juttu siitä, etteivät vasemmistoliitto ja demarit mahdu Turussa yhteiselle marssille.

Olen yksi ehdottomia yhteisen marssin vastustajia ja vastustin niitä myös ollessani kunnallisjärjestön toiminnanjohtaja. En tiedä mistä joku/jotkut ovat muodostaneet unensa, että yhteinen vappumarssi olisi jonakin vuonna ollut lähellä toteutua. Muistan, että toiminnanjohtaja-aikanani yhtenä vuonna jotain liikehdintää oli, mutta kukaan ei ottanut minuun tai puheenjohtajaan asiassa yhteyttä. Eikä silti, vaikka olisi ottanutkin, vastaus olisi ollut sama - ei - mikä on turkulaisen demariväen enemmistön kanta.

Turun demareiden vappumarssi on tällä hetkellä Suomen suurin puhtaasti sosialidemokraattien oma marssi. Viimeisimpinä vuosina marssille on aktivoitunut yhä enemmän kävijöitä maakunnasta asti. Marssi on hieno ja perinteikäs tapahtuma, jossa on oikeasti aatteellista tunnetilaa mukana. Marssiessa tunteen olevansa osa suurta historiallista liikettä ja tunnustavansa sen julkisimmalla mahdollisella tavalla.

En väheksy tovereita vasemmalla, mutta kyllä minun vappumarssini on pilalla, jos toveri umpimielinen stallari stallaa vierelläni. En väitä, että vasemmistoliittolaiset edes keskimäärin olisivat tällaisia, mutta valitettavasti taantumuksellisten konsentraatio on viime aikoina niissä porukoissa kohonnut. Toinen asia on, että joka kerta, kun joku turkulainen vasemmistoliittolainen kunnallispoliitikko avaa suunsa, tekstissä haukutaan demareita. Kun perivasemmistoliittolaista argumentointia ylipäätään nykyisin kuuntelee, syntyy mielikuva, että ykkösvastus ovat sosialidemokraatit. Mikä vasemmistoliiton porukan laittaa ajattelemaan kaiken sanotun jälkeen, että marssisimme heidän kanssaan vappuna jonkun yhteisen asian puolesta?

TS:n jutun sävystä huomannee, että vasemmistoliitto haluaa kihlautua ja demarit ei. Tämä pitää paikkansa. Mutta miksi vasemmistoliitto yhteistä marssia haluaa? Yhteisen aatteen, työväen juurille palaamisen ja sakeamman punavärin puolesta vai? Vastaus lienee paljon raadollisempi. Heillä ei ole enää marssijoita riittävästi ja sitä on ikävä tunnustaa julkisesti.

Ei kommentteja: